#1045 – Access denied for user ‘root’@’localhost’ (using password: YES)

This might seem redundant but I was unable to find a correct solution.

I was unable to login to mysql using the mysql console.It is asking for a password and I have no clue what I actually entered.(Is there a way to get the password or change it?) This is how my config.inc look.

When I try to open phpmyadmin I get this error(#1045 – Access denied for user ‘root’@’localhost’ (using password: YES))

<?php

/* Servers configuration */
$i = 0;

/* Server: localhost [1] */
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['verbose'] = 'localhost';
$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost';
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '3306';
$cfg['Servers'][$i]['socket'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['connect_type'] = 'tcp';
$cfg['Servers'][$i]['extension'] = 'mysqli';
 $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'prakash123';
$cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = true;

/* End of servers configuration */

$cfg['DefaultLang'] = 'en-utf-8';
$cfg['ServerDefault'] = 1;
$cfg['UploadDir'] = '';
$cfg['SaveDir'] = '';


/* rajk - for blobstreaming */
$cfg['Servers'][$i]['bs_garbage_threshold'] = 50;
$cfg['Servers'][$i]['bs_repository_threshold'] = '32M';
$cfg['Servers'][$i]['bs_temp_blob_timeout'] = 600;
$cfg['Servers'][$i]['bs_temp_log_threshold'] = '32M';


?>

I have tried to uninstall( Plus Deleted all the related files) WAMP and reinstall.It didn’t help either. While reinstalling WAMP server it is not asking for any username password stuff I don’t know why. Any help is highly appreciated.

Answer

The problem was I have 2 instances of Mysql installed and I didn’t know the password for both instances.Just check if port 80 is used by any of the programs. This is what I did

1.Quit Skype because it was using port 80.(Please check if port 80 is used by any other program).

2.Search for Mysql services in task manager and stop it.

3.Now delete all the related mysql files.Make sure you delete all the files.

4.Reinstall